Видове риболов

Риболов на леко

Това е един от най – разпространените и най – увлекателни начини на риболов. Почти всеки рибар е започнал с него. Така че не е зле и вие да го опитате. На леко (или на плувка) се ловят почти всичкки видове риба, обект на риболова. Естествено не толкова големи както при дънния риболов, но шансът да ти удари нещо голямо е почти равен. На леко можете да ловите както хищни, така и миролюбиви риби, както в язовири, така и в реки. Основните елементи необходими за риболов на леко са:
– Въдица (или телескоп) – когато ловите в язовир е добре въдицата или телескопа да е дълга около 3 – 4 м. За малки и тесни реки е по-добре да се използва къса въдица, особено ако има много дървета наоколо. Така ще си спестите главоболията по заплитането в клоните и листата. За риболов на леко се използват и телескопи без водачи. При тях дължината на замятане зависи изцяло от дължината на телескопа и тази на линията. Затова те са с внушителни размери, от 5 до 15 метра.
– Макара – тя ви е необходима, ако използвате въдица с водачи. Хубаво е да е малка и лека, за да не уморява ръката ви по време на риболов. Също така е важно да има и голямо предавателно число от порядъка на 1:5, че и нагоре.
– Влакно – изборът на влакно е много важен. По принцип е добре влакното да е възможно най-тънко, защото линията е доста лека и за по-далечно замятане влакното трябва да е тънко. Дебелината му все пак основно зависи от това каква риба ще ловите.
– Куки – без тях не може. Куките се избират също според вида на рибата и стръвта, която сме избрали.
– Стръв – отново зависи от рибата.
– Тежести – също много важна част от линията. Все пак трябва да поднесем менюто на рибата на избраната дълбочина, а тежестите са тези, които ще изпълнят тази задача.
– и накрая, но не и по важност е ПЛУВКАТА – тя е единственият ни контакт с това което става под водата. Изборът на плувки на пазара е огромен, така че моят съвет е: Купувайте си по една плувка всяка седмица (не са скъпи) и така ще си съберете чудесна колекция, с която ще може да експериментирате докато намерите най – удобните за вас плувки. Информация за плувки може да видите на страница „Тъкъми„.
Както споменах в началото, това са основните задължителни елементи за риболов на плувка. С течение на времето ще започнете да се усъвършенствате и да правите още по прецизни линии с повече елементи. А ето и някои от тях:
– Вирбели – те ще ви улеснят при сглобяването на линията, а също така и ще ви спасят от заплитания на линията.
– Повод – по – добре е, когато куката е завързана на повод. Това е по – тънко влакно от основното. Използването му прави присъствието на линията по – малко подозрително и незабележимо за рибата, а това може да ви бъде само от плюс (при това голям).
– „Перли“ – това не са онези скъпи топченца, а пластмасови топчета с дупка по средата. Използват се когато ползвате подвижна плувка, за да спре линията на необходимата дълбочина.
– Други – под други имам предвид клещи, кукоизваждачи, стойки, прашки и др. такива, които ще улеснят риболова.
Преди да започнете риболова, е добре да захраните (направо е задължително). Така ще привлечете рибата в избраното от вас място и съответно ще ви кълве повече. За целта може да използвате различни захранки (има го по магазините) и теста. След основното захранване ви препоръчвам да подхранвате от време на време. Това ще рече, че с друга смес (по – лесно разтворима от захранката) да поддържате апетита на рибите.

Риболов на Блесна

Това е един много динамичен и увлекателен риболов. Практикуването му е свързано с честа смяна на местата и множество замятания. Единствения му съперник по динамичност е риболовът на муха. Екипировката при този вид риболов е сравнително малка, което е добре за подвижността по време на риболов. А сега основните елементи, необходими за риболова на блесна:
– Въдица – най – често изполвани са телескопите, заради комбинацията от лекота и дължина. Когато риболовствате на езеро, язовир или открита голяма река, може да ползвате телескопи с дължина около 3 м. Ако обаче ще ходите на места с гъста растителност и дръвчета, е по – удобно с къса въдица. Аз, например, в такива случай използвам едно телескопче дълго 1.60, което ми върши страшна работа.
– Макара – за нея казам само – лека, с голямо предавателно число, добре регулиран аванс. Макарата трябва да е лека, за да не ви уморява ръката при честите замятания. Голямото предавателно число ви е нужно, за да можете да вдъхнете живот на блесната. Добре регулираният баланс ще ви спаси от скъсване, когато удари рибата.
– Влакно – залага се на по – тънки влакна с голяма издържливост на удар или по – точно на разтягане. Всяко влакно си има определена степен на разтягане без това да влияе на качествата му. Тази степен е отбелязана на полката с влакното точно до килограмите, например 5.8 lb.
– Блесна – блесните са като плувките, има ги на пазара колкото искаш. Така че моят съвет отново е, купете си колкото можете повече. Най – често използваните блесни от българските риболовци са: клатушки, въртящи се и воблери. Като съберете от всички по-малко ще може да сте спокойни, че може да предложите пълно меню на рибата и ако откаже на една, то ще удари на друга.
– Други – тук отново ще посоча вирбелите (виждате колко са необходими), а също така и едни специални тежести, които се използват, за да водите блесната в по – долните слоеве на водата, а също така и за постигане на по – големи дължини при замятането (информация за тежестите може да видите на сраница „Тъкъми„).
Техниката за риболов на блесна е сравнително проста. След сте заметнали, изчаквате малко, за да може да потъне блесната и започвате да обирате влакното и тук влиза в роля макарата. Започвате бързо, после намаляте темпото и така ги редувате, за да дадете живот на блесната. Също така, за да сте още по – убедителни използвайте и въдицата, с нея може да променяте посоката на водене на блесната, което кара блесната да играе.

Риболов на Булдо

Риболовът на муха е много динамичен и атрактивен. На мен лично много ми харесва, въпреки, че не го практикувам. Когато видя някой „Баш Майстор“ на мухата с шапка, накачена с мухи и като почне да замахва с въдицата, направо ми идва да отида до първият магазин и да се оборудвам с пълен набор тъкъми за Риболов на Муха. И един ден ще го направя. А сега ще ви кажа какво знам за мухарските тъкъми:
– Въдица – въдицата, която се използва за риболов на муха е по – особена. При нея макарата е в крайно долно положение.
– Макара – единствената макара, която признават при този вид риболов е познатият ви „Чакрък“. Да но е по – изпипан и прецизен от обикновенните. Може да го видите на страница „Тъкъми„.
– Шнур – основното „Оръжие“ на мухарите. При този вид риболов не се изполва обикновено влакно, а шнур. Неговото сечение е далеч по – голямо от това на риболовното влакно и материала за изработка е друг. Мухарският шнур бива няколко вида: плуващ, потъващ и т.н., но не искам да се бъркам в чужди води.
– Мухи – мухите се вързват на повод от обикновено влакно за края на шнура. Те също са разнобразни като видове: сухи, мокри, нимфи и тн.
Както казах вече в началото, аз не практикувам този вид риболов, а не искам да препиша някоя статия. Затова ще видам един линк към страница на един колега, посветена на риболова с муха.

Вашият коментар